Menü Kapat

ZİVER ZİYATHAN

Bu ay, bütün hayatını Türk iyede yasayan İranlı çocuklara adamış, İran ilkokulundayken hepimizin gönlünde taht kurmuş, bugün  aramızda olmayıp  ebediyete intikal etmiş bir büyüğümüzden  ZIVER HN DAN( ZIVER ZIYAT HAN)  yani ZIVER ÖGRETMENDEN bahsetmek istiyoruz.

ZIVER HN. 1916 yılında Tiflis de doğdu. Babası Tiflis’te İran Büyük Elçisi iken Bolşevik ihtilalinde İstanbul’a göç etti. Babasını  çok küçük yasta  iken kaybetti. Annesi ve kız kardeşi ile yalnız bir Yasam sürdürdüler .Kız kardeşi daha  sonra evlendi.Ancak Ziver Hn. Birçok konsolos ve yüksek rütbeli İranlının evlenme tekliflerini reddederek  annesinin bakımını   üstlendi  tüm yaşamını   Türkiye’de yaşayan Iran İlk Okulu çocuklarına adedi.

İstanbul Amerikan Kolejini bitirdikten  sonra  İran İlk Okulunda çalışmaya başladı.  50 yıldan fazla, ölünceye dek ( 1996-İstanbul) bu okulda çalıştı.

Merhume Rusça-İngilizce-Fransızca-Farsça ve Türkçeyi çok iyi bilirdi.Keman ve piyano çalardı İran Okulunda çocukların müzik öğretmeni idi.Piyanosu halen İstanbul Iran okulunda muhafaza edilmektedir.

1996 yılında aramızdan ayrılan merhumenin kabri İranlılar Seyyed Ahmed deresinde mescit çıkısı, kabristan girişinin  hemen solundadır. Günümüzde  camiamızda  Ziver Hn in yetiştirdiği birçok doktor, mühendis esnaf  ve işadamı toplumumuza çeşitli sektörlerde   hizmet  vermektedir.

Ziver Hn. Bugün hayatta kimsesi olmadığı için bizim dualarımızla artık gönlümüzde yaşıyor.

Nur içinde yat Ziver Hn toprağın bol olsun 

Saygıyla anıyoruz.

Türkiye İranlılar Hayır Derneği

10.09.2006